Angst hund

Hunde og lopper

Lopper er en af de mest almindelige parasitter, som hunde kan få. De små, springende insekter kan forårsage stor irritation og ubehag for din hund. Hos Marienhoff Dyreklinik ønsker vi at hjælpe dig med at forstå loppernes livscyklus, symptomerne på loppeangreb, og hvordan du effektivt kan forebygge og behandle lopper hos din hund.

 

Hvad er en loppe?

En loppe er et lille, mørkebrunt insekt på cirka 2-4 mm i længde. Den har seks ben, hvoraf de bagerste er meget veludviklede, hvilket gør, at loppen kan hoppe op til 20 cm fremad. Lopper er eksterne parasitter, der lever af blod fra deres værter, hvilket kan inkludere hunde, katte og endda mennesker.

 

Loppens livscyklus

Lopper gennemgår en kompleks livscyklus, der består af fire stadier: æg, larve, puppe og voksen. Lopper lægger æg på den hund, de bor på, men æggene sidder ikke fast og falder af i omgivelserne såsom hundekurve, tæpper, møbler og gulvtæpper. Under optimale betingelser udvikler æggene sig hurtigt til larver, der lever af organisk materiale, herunder loppeafføring.

Efter tre larvestadier danner larven en puppe, som beskytter den, indtil den bliver til en fuldvoksen loppe. Under ideelle forhold bryder loppen ud af puppen efter cirka 10 dage, men i ugunstige miljøer kan den forblive i puppen i op til 150 dage.

 

Symptomer på loppeangreb hos hunde

For langt de fleste hunde vil loppeangreb forårsage kløe. Lopperne holder særligt af at sidde på hundens bagkrop, lige over haleroden, hvor hundene ofte “bider” sig selv på grund af kløen. Nogle hunde kan udvikle en allergisk reaktion på loppernes spyt, hvilket resulterer i kraftig kløe og sekundær hudbetændelse.

 

Tegn på lopper hos hunde inkluderer:

  • Intens kløe og kradsen, især på bagkroppen.
  • Hårtab, særligt i områder med intens kløe.
  • Små, sorte prikker i pelsen (loppeafføring).
  • Rødme og sår på huden på grund af overdreven kradsen og slikken.

 

Sådan undersøger du din hund for lopper

Hvis du ser en levende loppe i din hunds pels, er diagnosen klar. Dog kan lopper gemme sig i pelsen og være svære at opdage. Det er en god idé at lede efter lopper eller loppeafføring lige foran haleroden eller på maven, hvor pelsen er mindre tæt. For at kontrollere for loppeafføring kan du kæmme hunden og placere de små, sorte prikker på et hvidt stykke papir og tilføje en dråbe vand. Hvis det danner en rød/orange plet, er det loppeafføring, da det indeholder blod.

 

Behandling af lopper hos hunde

Loppemidler til hunde Der findes forskellige behandlingstyper til lopper hos hunde, herunder piller, pipetter, der påføres i nakken, eller loppemidler i form af halsbånd. Nogle produkter har en repellerende effekt, der dræber lopperne, når de kommer i nærheden af hunden, mens andre kræver, at loppen bider hunden, før midlet virker.

Loppemidler virker ved at påvirke loppernes nervesystem, hvilket resulterer i deres død. Nogle midler virker hurtigt og slår lopperne ihjel inden for 24 timer, mens andre har en længerevarende effekt på 4-12 uger. Det er vigtigt at konsultere din dyrlæge for at vælge det rette produkt til din hunds behov.

 

Rengøring og forebyggelse i hjemmet Hvis din hund har fået lopper, kan det tage tid at komme af med dem helt. Udover at behandle hunden, er det vigtigt at rengøre omgivelserne grundigt, da loppeæg og larver kan gemme sig i tæpper, møbler og sprækker i gulvet.

  • Vask alle tæpper og stofgenstande ved 60 grader eller læg dem i fryseren i 24 timer.
  • Støvsug regelmæssigt, især i sprækker og mellemrum, hvor æg og larver kan gemme sig.
  • Nogle loppemidler kan også hjælpe med at forhindre loppeudvikling i miljøet omkring din hund.

 

Forebyggelse af lopper

Når du er kommet af med lopperne, er det vigtigt at fortsætte med forebyggende behandlinger. Regelmæssig brug af loppemidler kan forhindre nye loppeangreb ved at dræbe lopperne, inden de får chancen for at reproducere og inficere din hund permanent.

 

Vigtige fakta om lopper

  • Der findes mange forskellige loppearter, hver specialiseret til forskellige værter. Hos 90% af hundene, der har lopper, er det katteloppen, der er årsagen.
  • Lopper kan overføre sygdomme og forårsage allergisk dermatitis hos nogle hunde, hvilket gør det endnu vigtigere at forebygge og behandle loppeinfestationer effektivt.

 

Hos Marienhoff Dyreklinik står vi altid klar til at rådgive dig om den bedste behandling og forebyggelse af lopper hos din hund. Kontakt os, hvis du har spørgsmål eller har brug for hjælp til at bekæmpe lopper effektivt.